[Julkalender 2014] Dag 3

När vi vaknar upp idag börjar jag, Starzy, bli misstänksam om att antalet tomtenissar som arbetade för två dagar sen har hamnat i sömn idag. För det märkliga är att det är något färre nissar som är vakna än vad det var för två dagar sen. Detta berättade jag för Ceztar så snart han har vaknat. Även han insåg hur få nissar som har vaknat upp. Medan jag sprang in till renarnas avdelning så kikade Ceztar till Jultomten och sina nissar.

Inne hos renarna har ingen vaknat ännu. Så här länge kan inte en ren sova. Något är definitivt fel och vi måste hitta problemet på detta mysterium. Jag stängde dörren, men precis när jag vände mig om lade jag märke till något som jag inte såg tidigare. Det var nämligen spår som ledde mot väst från renarnas hus. Jag fick upp en lukt som kändes misstänksamt och följde spåret som slutade vid ett hörn. En titt upp på väggen fanns det ett hål, och jag kan inte komma ihåg att det har funnits något hål överhuvudtaget. Som tur att det inte har fallit någon nysnö de två senaste dagarna. Plötsligt fick jag någon slags vibration på mina horn och jag vädrade i luften att något var påväg. Kanske är det nysnö som jag oroade mig för en stund sen. Jag rusade snabbt in till tomteverkstaden på jakt efter Ceztar, för han måste få se på detta innan snön lägger sig över spåren.

Jag, Ceztar, har precis gått igenom ett av våra lager efter ledtrådar på vårt mysterium utan någon resultat på varför tomtefar sover så länge. Vår verkstad är så stort att jag började nästan ge upp hoppet om att hitta lösningen på vårt problem. Kanske blir det en jul utan julklappar i år. Snyftande gick jag vidare för att undersöka färglagret där prylarna målas fint innan den slås in i ett fint paket. När jag öppnade dörren till rummet var det första jag lade märke till hur få nissar som arbetade i detta rum när jag vet att det borde vara betydligt fler. "Antagligen ligger de och sover, precis som de andra", tänkte jag. Precis när jag har stigit in i rummet hör jag klövar som stöter mot golvets trägolv som om något djur med klövar springer. Då tänkte jag genast på den enda vakna renen, Starzy, och jag hade rätt. Det var hon som sprang. När jag trodde att hon skulle springa förbi, tvärstannade hon utanför och berättade sedan om att hon har hittat en ledtråd men som är påväg att försvinna om de inte skyndar sig tillbaka. Så jag hoppade genast på Starzys rygg och hon sprang så snabbt hon kunde till platsen där hon hittade ledtråden.

Det kan inte vara så lätt för en människa att rida på en ren som mig, Starzy, men för tomtenissarna som har ridit på oss i åratal vet hur man håller i sig när de rider på en ren. När vi kom utanför verkstaden såg jag att det föll enstaka snöflingor, vilket innebar att jag rusade dit men saktade långsamt ner i hastighet så snart vi var framme på platsen där spåren börjar. Ceztar hoppade av från min rygg, följde spåret med mig bakom honom. Väl vid hörnet klättrade han uppför och kikade i hålet. "Vad i julgröten är det här?", utbrast Ceztar när han plockade ut en hopknuten tygpåse. Innan han klättrade nerför högen tittade och kände han efter i hålet om det var något mer. Plötsligt blev han skrämd av något att han ramlade nerför högen att jag rusade framåt så han landade i mina horn. "Tack", sade han. "Ingen fara, vad hände? Vad såg du för något?", frågade jag honom. Han berättade att en fågelfamilj har flyttat in i hålet i vinter skydd mot blåst och kyla, och ville inte bli störda. Sen visade han upp en tygpåse när han kom ner till marken.
- "Vad är det för påse? Vad innehåller den?", frågade Ceztar medan han granskade påsen utifrån.
- "Hur kom den dit?”, frågade jag medan jag luktade på påsen och fortsatte, ”Den luktar pulveraktigt, som om det är något med pulver i"
- "Ska vi öppna den?", frågade Ceztar nyfiket.
Vår blick gick mellan varandra och påsen. Sedan bestämde sig Ceztar att kika i påsen för att se vad som finns i påsens innehåll. Kanske påsens innehåll har något med mysteriet kring Jultomten, nissarnas och renarnas sovande.

Långsamt knöt Ceztar upp påsen, snöre för snöre, tills snöret var upplöst från sin knut. Han höll påsen ihopsatt och tittade på mig med en nervös, men nyfiken blick innan han långsamt öppnade påsen och inuti fanns det tre olika sorters nötter. Han höll fram påsen och lät mig lukta på dessa nötter för att se om jag kan luktar mig fram vilka nötsorter det var. Hasselnöt, cashewnöt och *sniff, sniff* hästkastanj. När Ceztar hörde vad som fanns i påsen frågade han, "varför lägger man olika sorters nötter i en påse gömt på en plats nära tomteverkstaden?". Hans egen fråga fick oss båda att titta på varandra en stund och båda insåg snart att det kan har något med hur nissarna, renarna och tomtefar sover långt in på dagarna. Ju längre dagarna går utan någon lösning, desto fler nissar som faller i sömn dagen efter. Vi måste hitta en lösning innan vi själva faller i sömnens rike.

Fortsättning följer ...

Skrevs av -Star-Girl- onsdag, 3 december 2014

5 senaste nyheterna

» Storyzine Mars 2015 del 1
» Tänk på ...
» Gott Nytt kinesiskt år 2015
» Månadens spel [.de]
» Kampen mellan Värme och Kyla