[Julkalender 2014] Dag 4

Kvällen innan begav vi oss till verkstadens bibliotek för att ta reda på vad en blandning av de tre nöt-sorter vi hittade i påsen kunde betyda. Vi sökte och sökte i många böcker. Vi sökte i så många böcker att det drog ut på tiden att jag somnade med boken i min famn, likaså gjorde Ceztar. Så fort vi vaknade gick Ceztar sin runda för att se hur många nissar som var uppe och arbetade, medan jag själv sökte vidare efter fakta om vad hasselnötter, cashewnötter och hästkastanjer kunde innebära för vårt mysterium.

När Ceztar återvände, berättade han om att ytterligare två tomtenissar har fallit i sömnriket. Vårt sökande fortsatte minut efter minut, timme efter timme tills det har gått en halva dagen. Då satt jag i en bok med historiska händelser vars magi har spelat en viss roll i dessa händelser. I ett av dessa händelserna hittade jag fakta om att ”om man blandar hästkastanj med två olika nötsorter kan det få vem som helst att somna om denne placeras under sängen.” Däremot fann vi inte påsen under någon säng utan i närheten av tomteverkstaden. Det måste betyda att vi har en förräddare bland våra nissar som vill förstöra julen för världens människor. Ceztar blev förbannad när han hörde vad jag hade hittat. Plötsligt lystrade min svans till. Jag börjar ana att någon måste har hört vår diskussion och tjuvlyssnar någonstans i biblioteket. Jag blundade, lät mina horn fånga upp sådant som gick att fånga upp. Sen öppnade jag upp mina ögon långsamt och fångade precis en annan nissens ögonblick. Han anade att han har blivit upptäckt, men jag kände igen honom, för det var nämligen Dramlien. Han befann sig bakom bokhyllan från där vi somnade på böckerna i sökandet efter svar på vår mysterium. När han rusade iväg, sprang jag efter honom med Ceztar efter mig. Men en fyrbent som en ren kan en nisse inte springa ifrån, för vi är snabba och kan bli ännu snabbare när vi lägger in växeln. Det är därför som Jultomten hinner dela ut julklappar till alla barn i världen på en hel dag. Det visste ni väl inte!

I alla fall till vår nyupptäckta ledtråd, tomtenissen Dramlien. När han skulle springa nerför trappan tog jag ett skutt och landade på hans rygg. Ceztar kom strax efter som jag hade ett stadigt grepp på nissen.
- "Nå, Dramlien. Vad gjorde du bakom bokhyllan? Vad har du hört?", frågade jag honom.
- "Jag hörde att ni pratade om mysteriet om varför nissarna och tomtefar har fallit i sömnens rike. Jag vill gärna hjälpa er, men visste inte vad ni gjorde i biblioteket så anade att ni skulle söka efter någon information om varför de sover som de gör", svarade Dramlien.
- "Varför sprang du?", frågade Ceztar.
Det blev tyst, förutom de nissar som arbetade på med sina arbetsuppgifter medan de fortfarande är vakna. För de har dubbelt så mycket att göra nu när många av nissarna sover i sina drömmar. Sen mumlade han något som vi inte kunde höra, så Ceztar frågade:
- "Hursa?"
- "Jag sade att jag sprang för jag trodde att, när Starzy upptäckte mig, skulle ni tro att jag har något med vår julsituation att göra. Vilket jag inte är, för varför skulle jag vilja skada julen när jag själv är en nisse och hjälper till med arbetet?", svarade han hörbart för våra öron.
- "I och för sig är det sant, men jag uppfattade som att det var något annat du mumlade", frågade jag Dramlien lite misstänksamt.
- "Nä, blev lite sur att ni tog fast mig", svarade han lite snopet.
- "Varför skulle vi inte lyckats fånga dig när du sprang från biblioteket när jag upptäckte dig?", frågade jag nissen.
- "Men jag har inget med situationen att göra", svarade Dramlien.
Jag och Ceztar tittade på varandra. Jag gav honom en blick som inte gick att missta sig ifrån, för den här nissen kan de inte släppa lös i verkstaden men samtidigt behöver de all hjälp de kan få med både jularbetet och mysteriet. Ceztar viskade i mitt öra:
- "Vad tycker du att vi ska göra med Dramlien?"
- "Jag får en känsla att han döljer något som han inte vill berätta. Tänk om han lämnar tomteverkstaden när vi släpper lös honom, men vi behöver faktiskt hjälp med arbetet när många av nissarna sover", viskade jag tillbaka.
- "Tänk på om han lämnar verkstaden så har vi större anledning till att tro att han har ett finger med i mysteriet. Men stannar han kvar så är det kanske inte han som är den skyldige nissen. Kanske är han den skyldige, kanske inte"
- "Hm, du är något på spåret"
Till slut beslutade vi att låta Dramlien hjälpa till i arbetet med prylarna som måste bli klara inför julaftonen. Men utan att han vet om det kommer vi att hålla ett gott öga på honom. Ett enda misstag från hans sida kommer vi att jaga honom tills han tröttnar.

Medan vi stod på vår plats, där vi släppte loss Dramlien från mitt grepp med mina klövar, tittade vi efter både Dramlien, men också hur nissarna arbetar just nu. Efter att har stått i någon minut fick jag någon konstig känsla som kom utifrån. Hornen vibrerade och lyste i ett svagt himmelsblå färg. "Jag måste se vad det är för något. Ceztar, du får ta och se om du kan bryta förtrollningen i verkstaden så nissarna kan vakna. Jag tror det finns något eller någon som kan lösa upp det så de vaknar. Gå till biblioteket och sök i varenda bok och blad tills du hittar det medan jag går ut och ser vad som får mina horn att ge signal", sade jag och travade utåt i kalla vädret.

När jag, Ceztar, vinkade hejdå till Starzy stod jag kvar en stund innan jag begav mig mot biblioteket för att hitta om det går att bryta förtrollningen som väcker nissarna, renarna och tomtefar, men också om hur man gör det för att det inte ska bli värre.

När jag, Starzy, kom ut såg jag en person med kaninöron som stack ut från personens huva. Det var inte heller lätt att se vem det var för avståndet mellan oss var lång, men det jag kunde urskilja på avstånd var att personen bar på en kåpa med huvan på huvudet. Sen vände han sig om och började gå. Jag följde efter.

Under min färd efter denna mystiska person höll jag ögonen, tankarna och öronen öppna för att vara beredd på vad som kommer att ske härnäst. Hellre vara förberedd än inte alls. När vi kom till en skog stannade den mystiska figuren och kvällen kom så hastigt. Hur länge har jag sprungit efter denna mystiska figuren? Snart när jag befann mig på lagom avstånd från den mystiska figuren talade han om att det är dags för vila innan han kan tala om för mig om hur jag ska lösa mysteriet kring sovandet på renarna, nissarna och tomtefar. Då lade jag märke till att det var kväll och mörkret höll på att lägga sig över landet. Jag nickade till svars, hittade så småningom en sovplats och somnade efter att har sagt godnatt.

Fortsättning följer ...

Skrevs av -Star-Girl- torsdag, 4 december 2014

5 senaste nyheterna

» Storyzine Mars 2015 del 1
» Tänk på ...
» Gott Nytt kinesiskt år 2015
» Månadens spel [.de]
» Kampen mellan Värme och Kyla