[Julkalender 2014] Dag 11

När vi vaknar har solen precis stigit upp för dagen. Ceztar var bara tvungen att berätta om en dröm där han såg hur alla tomtenissar sov i sina sängar istället för att arbeta i verkstaden. Han var nära att utbrista i gråt, men jag lyckades trösta honom att vi kommer att hinna hitta lösningen i tid. Efter en lite frukost begav vi oss iväg på en ny dags flygtur.

Efter att har sökt av Jämtland begav vi oss mot Härjedalen för att prova vår tur där. Efter en halvdags flygtur fortsätter vi mot Ångermanland, men redan någonstans mellan västra Medelpad och östra Jämtland får vi vår ledtråd som vi länge har väntat på. Min nos börjar blinka, håret reser sig och innerst inne får jag en känsla som inte går att beskriva. Jag flyger in i en trädlucka där grenar och löv inte skrapar till våra kläder respektive skinn.
flod med vattenfall När jag landar vrider jag huvudet till höger och vänster för att känna av vad det är som får mina känslor att vibrera så häftigt som om det vore ett jordskalv.

Efter att har promenerat en stund mot nordost kom vi fram till en plats med stenar som bildar en rund formation, som om stenarna har lagts för många år sen. Ceztar hoppar av från min rygg och tar och observerar platsen. Medan jag såg honom gå från sten till sten var det något som fångade mitt ögonblick snart jag hade landat, nämligen i mitten av stenformationen stod en liknande runsten med någon text skrivet på. Jag gick långsamt fram till stenen i mitten. När jag stod framför stenen ställde sig Ceztar upp och gick också mot stenen i mitten för att se vad jag har hittat för något. På stenen hade någon ristat in följande:
"Detta var en helig plats för en vattenkälla som kan hela allt"

Vi tittade på varandra. Vad kan det menas med att denna plats var en helig plats för en vattenkälla? Jag läste texten några ggr till. Plötsligt lade jag märke till att någon har kletat fast jord ovanför a:et och skrivit till bokstaven "v". Jag berättade för Ceztar om min upptäckt eftersom han stod och tittade på platsen som vi stod på. Han blev förvånad. Vem som kan har varit på platsen före oss och framför allt, när var personen på plats? Sedan spanade vi ut på platsen som vi stod på. Nu förstår jag varför stenarna står där de står. Det är meningen att vattnet från vattenkällan skulle hålla sig inom nivåerna inom stenformationen, men på något sätt och vis har det torkat ut. Eller?

Det var ett av våra funderingar när vi stod på platsen där det en gång sägs har varit en vattenkälla. Om det var den hemliga vattenkällan visste vi inte, men någon vattenkälla har det definitivt varit. Jag börjar luktar på stenarna för att se om vi kan hitta någon ny ledtråd om var vi ska härnäst.

Medan Starzy letar ledtrådar bland stenarna som bildar formationen på platsen, sitter jag, Ceztar, på en annan sten och spanar på själva formationen som vattenkällan bildar och tänker på vad vi har fått uppleva. Plötsligt ser jag en tomtenisse stå en bra bit ifrån mig. Han tittar på mig och jag tittar tillbaka. Är det inte nissen Hanoli? Vad gör han här? Jag kisar med ögonen och ser att det lyser runt om honom och försöker han säga något? Det blir svårt att tyda men det ser ut som han säger något. Nissen är väl inte ...? Jag svalde för jag vågade varken uttala eller tänka mig det där ordet. Något säger mig att nissen Henrich sover. Jag tittar på Starzy, som också verkar har upptäckt vad jag har upptäckt. Men vad gör hon? Står hon och pratar med honom utan att jag visste om det? Jag blev väldigt överraskad att jag satt med munnen öppen när Starzy kom fram till mig när Henrichs skepnad försvann långsamt mot det andra hållet.

Jag, Starzy, gick runt och undersökte varenda sten som vattenkällans formation bildar. Jag lyfte på stenen, luktade med min nos för att se om det ligger något under, för vem vet om det har grävts en grop och någon har lagt något under stenen. Efter att har undersökt hälften av stenarna ryker det till i mina horn. Jag tittar upp och ser en nisse, en tomtenisse. Vem är det? Jag tycks känna igen honom, men kan inte sätta tungan rätt i mun på vem det är.
- "Äntligen har jag lyckats hitta en av tomtefars renar", sade nissens skepnad.
- "Vad menar du med det? Har du sökt länge efter en vaken ren?", undrar jag.
- "Ja, ända sen jag inte kunde vakna från min säng för att arbeta i verkstaden för två dagar sen", svarar skepnaden.
- "Vem är du? Jag känner igen dig men kan inte sätta tungan rätt i mun vad ditt namn är", sade jag.
- "Henrich är mitt namn, kära ren", svarar Henrich.
- "Justja, vad har du att berätta för oss? Jag antar att du vet att vi är på jakt efter lösningen på vårt julproblem", sade jag.
- "Jag kom för att berätta för er om att ni måste skynda er. Har ni inte lyckats lösa upp förtrollningen över verkstaden kommer framtida jular att bli förstörda. Människor blir elakare och elakare. Krig kommer att uppstå. Svält likaså. Men även människans galenskap kommer att förvärras om inte Jultomten lever", berättar Henrich.
Jag tittar på Henrichs skepnad med orolig blick.
- "Vad har du för ledtråd att ge till oss för att leda oss mot rätt väg i detta mysterium?", frågar jag honom.
- "Mitten av Skåne! Beger er dit! Den finns någonstans där! Om inte så är nästa ledtråd i närheten", berättar Henrich och försvann långsamt bort.
- "Nej, vänta. Vad är det med Dramlien? Hur har han det? VÄNTA!!", sade jag.
Men han var borta, puts väck. Jag blev lite besviken på att jag inte hann fråga honom om vad han vet om nissen Dramlien. Han som vi fick veta att han lade en påse med nötter vid ett hörn utanför verkstaden.

vacker flod - hemliga vattenkällan?

Jag gick långsamt tillbaka till Ceztar där han satt och väntade. Han berättade för mig vad han såg, att han kände igen nissen men visste inte om det var det som han trodde att det skulle vara och undrar också om han berättade något som vi borde få veta för att lösa mysteriet. Jag berättade för Ceztar om vad Henrich berättade för mig. När jag har berättat färdigt tog Ceztar vår packning och hoppade upp på min rygg. Så flög vi söderut ... mot Skåne.

Fortsättning följer ...

Skrevs av -Star-Girl- torsdag, 11 december 2014

5 senaste nyheterna

» Storyzine Mars 2015 del 1
» Tänk på ...
» Gott Nytt kinesiskt år 2015
» Månadens spel [.de]
» Kampen mellan Värme och Kyla