[Julkalender 2014] Dag 15

Ljusglimten låg visst längre än vad vi hade trott. När vi först såg ljusglimten innan vi gick förbi den öppna porten såg det inte särskilt långt ut. Nu när jag håller på att gå i den nya gången känns den betydligt längre, men trött var jag inte ännu. Även om jag har Ceztar på min rygg kände jag mig inte särskilt trött.
Väl framme blev vi bemött av en grottsal med belysta facklor, träbord, stenbumlingar som stolar, några stenar bildade en lucka som visade sig innehålla material som legat där i åratal utan att någon har rört platsen. "Hur har den här platsen kunnat ha facklor som fortfarande är tända?", frågar Ceztar högt.
- "Det ligger säkert något magiskt i det hela", sade jag.
- "Kanske det", svarar Ceztar.
Han hoppade ner från min rygg, lade sin packning på min rygg och började observera salen. Själv bestämde jag mig att leta upp en plats där jag kan lägga vår packning medan jag är också och letar efter något som kan leda till lösningen på vårt mysterium som är hack i hälen på oss. För vi måste skynda oss, julen börjar närmar sig. Jag gick bort till stenbordet, lade först Ceztars ryggsäck på bordet med en duns, sen min ryggsäck på bordet med en duns den också och sen våra sovsäckar respektive filtar.

Borta vid tomteverkstaden satt Dramlien och Hernissen, som är några av de få som ännu inte har påverkats av sömnförtrollningen, och arbetar på alla möjliga prylar från leksaker till labyrintspel.
walkie-talkie funnen vid soffa De känner hur även de blir så trötta att de vill också gå och lägga sig såsom många andra tomtenissar gör just nu. Men så fick nissarna i verkstaden få veta vad som försiggick och alla försökte hålla sig vaken när det är dags att vakna för dagen. Plötsligt hör Hernissen ett konstigt ljud.
- "Vad var det?", undrar han.
- "Vad var vad?", undrar Dramlien bredvid.
- "Jag tyckte hörde något konstigt ljud. Inte så märkligt att jag kunde höra det med tanken på hur få nissar som är uppe och arbetar", berättar Hernissen.
- "Ska jag gå och kolla vad det är för något?", frågar Dramlien.
- "Hm, vore bättre om jag gick och kollar eftersom jag hörde det konstiga ljudet", sade Hernissen.
- "Visst, går du så fortsätter jag arbetet", svarar Dramlien.
Då gick Hernissen mot riktningen som han må har hört det konstiga brak-ljudet. Han letar och letar, men hittar inget tills han går igenom en hall i verkstaden. På en byrålådan hör han något som om det är någon som försöker få signal. Vid en vas med vinterblommor upptäcker han en walkie-talkie. Han plockar upp den och ser att den är på. Han provar att säga ”hallå, är det något där på andra sidan luren?” och väntade på ett svar.

Ceztar höll på att leta i utrymmen som såg ut som stenlådor som är till för förvaring. I dessa stenutrymmen innehöll det massor med dammiga böcker att han fick plocka ut de försiktigt för att dammet inte ska sprida omkring och få oss att hosta. Medan han letar i stenlådorna var jag och observerade bordet, väggarna, facklor och hela salen för bland annat ta reda på hur vi ska ta oss ut. För om ni kommer ihåg så är porten, vi kom igenom, stängd. Vilket måste betyda att det finns en annan in- eller utgång från denna sal, annars skulle vi väl hitta skelettdelar i grottsalen.

Under stenbordet hittade jag massor med papperslappar, några var tomma medan andra stod det ett eller flera ord på. Jag bestämde mig att lägga allt på bordet tills vi har undersökt salen. Märkligt nog upptäckte jag också luckor i stenbordet, precis som lådor vid sidan om skrivbordet så fanns det också "lådor" i detta stenbord. Men jag lade märke till det sen att den som har byggt detta bord har lagt stora stenar vid sidan om så det bildar ett hål, sedan lagt en sten längst in och sedan lagt en annan sten som ”tak” på luckan. En titt i lådan är det något som jag inte kan nå med min klöv men som jag däremot kan nå med hjälp av mina horn. Då lade jag huvudet på sned, kände när jag fick tag på "vad det än är för något" och drog ut den. Ännu en påse.
- "Har du hittat något intressant som kan leda till mysteriet?", frågar jag Ceztar som satt vid en av stenlådorna.
- "Mhm", svarar han med näsan i en bok.
- "Vad är det du läser?", frågar jag.
- "Om hur denna grottsal bildades, vem som skapade den och vad den är till för", svarar han och tittar upp på mig. "Vad har du själv hittat?"
- "En hög med papperslappar och ännu en påse", svarar jag och puttade med nosen på grejerna som låg på bordet.
Ceztar lade ner boken på grottgolvet, kom fram till bordet för att kika på vad påsen innehöll för något. Han löste upp knuten, tittar in i påsen och plockar ut ännu fler lappar. Jag sade till honom att inte blanda ihop lapparna från skrivbordets lådor. Tillsammans vecklade vi ut lapparna och förstod att dessa må leda vidare i jakten på vårt mysterium. Plötsligt hör vi ett "hallå" från någonstans som jag tyckte höras från Ceztars ryggsäck. Vi tittade överraskat på varandra. Sen blev Ceztar påmind om att han tog med sig en walkie-talkie för att hålla kontakt med tomteverkstaden när någon har upptäckt den på byrålådan som han lade den före avresan.

Då gick Ceztar till sin ryggsäck, öppnar upp och plockar fram walkie-talkien och svarar på kommandot.
- "Vem där?", fick vi som svar.
- "Ceztar och Starzy är här. Är det tomteverkstaden som vi har kontakt med?", frågar han.
- "Ja", svarar nissen på andra sidan luren.
- "Vem är det som håller i luren?", frågar Ceztar.
- "Hernissen är det", svarar han.
- "Hernissen ...", sade jag lågt.
- "Hur står det till i verkstaden?", frågar Ceztar.
- "Dåligt! Fler och fler nissar faller i sömn", svarar Hernissen ledsamt.
- "Håll ut! Vi är på spåret för en lösning på mysteriet", uppmuntrar Ceztar.
- "När då? När kommer det? Julen närmar sig. Renarna sover, tomtefar och -mor likaså. Även nissarna sover en efter en. Julen kommer att bli förstörd", sade Hernissen som är nära till gråt.
- "Lugn nisse. Vi kommer att klara det i tid. Hur är det med Dramlien?", frågar Ceztar.
- "Han är fortfarande vaken. Hurså?", svarar han med en fråga i slutet.
- "Det tar vi senare. Nu ska vi fortsätta vår färd efter lösningen på mysteriet", svarar Ceztar och lade walkie-talkie tillbaka i ryggsäckens innersta fack.
Vi återvände till lapparna. Det tog en lång stund tills vi lyckades få ihop ordens mening, men då var vi för trötta att vi gick och lade oss med sovsäck och filtar på den stenhårda marken.

Fortsättning följer ...

Skrevs av -Star-Girl- måndag, 15 december 2014

5 senaste nyheterna

» Storyzine Mars 2015 del 1
» Tänk på ...
» Gott Nytt kinesiskt år 2015
» Månadens spel [.de]
» Kampen mellan Värme och Kyla