[Julkalender 2014] Dag 23

Sista dagen före julafton börjar stimmet från nissarnas springandet lugna ner sig, men än finns det saker att göra. Nissen Kicki var inne hos renarna för att klä upp deras utrustning inför dagen. Plötsligt blev hon påmind om renen Starzy, eftersom en av renarna frågade var hon har tagit vägen. Det visar sig att det var en av hennes mor som plötsligt upptäckte att Starzy inte var i renhägnet. Kicki förklarade för henne att Starzy var på ett äventyr men är snart tillbaka. Ingen fara där, men diskussionen i renhägnet gick snart till ämnet om hur de, renarna, kunde sova så länge som till 20 december.

nära verkstaden nu

Utanför verkstaden i Nordpolen har vi äntligen nått fram. I luften kunde jag se ett stort hus. Eftersom det inte finns någon annan som bor på Nordpolen, förutom djuren, så visste vi att vi har kommit hem. Jag landar en bit ifrån att vi ser huset som en bild på ett hus med dimma framför.
- "Tror du att förtrollningen bröts när vi slängde i påsen med nötterna i vattenkällan?", frågar Ceztar när vi står och blickar mot huset.
- "Den borde har brutit när explosionen kom", sade jag.
Så stod vi tysta i ytterligare några minuter innan vi börjar gå mot verkstadens stuga.

Inne i stugan blev det dags för middag. Tomtemor hade lagat smaskig gröt, saffrans- och pepparkakor. Det luktar så gott i stugan. När alla var på plats upptäckte allihopa att en plats stod tom. "Vem är det som saknas?", undrar Delfi. Alla nissar tittar omkring för att se vem som saknas. Kicki och Dramlien, som satt på skilda platser i matsalen, tittade på varandra en lång stund. En blick som inte kunde undgå tomtemor att undra vad som pågick att hon frågade Kicki:
- "Vad har ni gjort för något nu då, kicki?"
- "Inte vi som har gjort något, men när något höll om tomteverkstaden sen första december fick Ceztar och en ren tar sig an uppdraget att lösa upp mysteriet", berättar Kicki.
Då börjar alla tomtenissar att pratar i mun på varandra att det gick knappt att höra vad som sades att Kicki passade på att smyga ut från matsalen. När pratet blev för mycket gick Emelie och hämtade en tuta som fick hela matsalen att bli knäpptyst. Tomtefar kom plötsligt till matsalen för att äta lade märke till hur tyst nissarna var att han undrar vad som pågick. Tomtemor berättade för honom så fort han tog sin plats i matsalen. "Må hoppet finnas hos den saknade nisse och ren vara och hoppas att de fortfarande lever. Nu må vi äta oss mätta inför det stora ögonblicket", utropade tomtefar. Efter tomtens tal börjar alla äta under tystnad.

Kicki har tagit sig ut till en hall. Efter allt arbete med julklapparna börjar hon tänka på Starzy och Ceztar. Med tanken på att alla nissar är vakna så kan hon ana att de lyckades bryta förtrollningen. Men borde de inte vara hemma? Tar det så lång tid att flyga från var de nu har varit? Var har de varit? Hon har så många frågor att ställa till de båda när och om de kommer tillbaka. I sina tankar kring händelsen lade hon först inte märke till två figurer i snövädret som var påväg mot verkstaden. Plötsligt upptäckte hon det! "Är det de? Är det Starzy och Ceztar?", tänkte hon och öppnade fönstret för tydligare bild på vilka det är som är ute och går i snövädret. Det gick inget vidare så hon gick mot ytterdörren för att se om det är de som hon tror att det är eller om det är något djur påväg mot verkstaden.

Borta hos renhägnet satt renen Tom och Milione och spanade ut genom fönstret och pratade om natten till julafton, vilka som kommer få äran att följa med tomtefar på julklappsutdelningen, men de pratade också lite om vad Starzy har fått vara med om. Efter ett skratt blickar de ut genom fönstret och ser de en figur med horn. En ren! "Kan det vara hon?", sade Milione överraskat. De andra renarna hörde hennes fråga och lyfte på sina huvuden. Tom sprang och öppnade ytterdörren till renhägnet, alla renar trängdes vid dörren och spanade ut.

Steg för steg gick vi, Ceztar och Starzy, mot vår hem och verkstad som vi inte har sett på många dagar. Under tiden pratade vi om olika minnen, om nissarnas arbeten, vad som skulle pågå just nu och om vad vi trodde skulle hända när vi öppnar upp dörren och stiger in. Vi fick lite skratt på vägen. Men det som förvånade oss mest var när vi såg hur ytterdörrarna öppnades. Den ena dörren ledde till tomteverkstaden, medan den andra dörren var till renarnas boende i verkstaden. När vi var några meter ifrån verkstaden rusade renarna ut i snön och det blev rena rama kramkalas.

waiting in the cabin

Efter allt kramandet fick vi så många frågor från olika håll att mitt huvud gick runt, från höger till vänster och tillbaka. Jag kunde då och då se att Ceztar gjorde detsamma. Jag fick lugna ner renarna genom att berätta för de att vi kommer att berätta om vårt mystiska äventyr, som vi nyss kom hem från, senare. Då blickar vi allihopa mot den andra öppna dörren. Den dörr som nissen Kicki står vid och blickar ut mot oss. Vi börjar röra oss mot stugan och Kicki. På långt håll trodde vi att det var Kicki, men ju närmare vi kom stugan, desto mer säkra blev vi när vi verkligen såg att det var hon. Att Ceztar rusade fram till henne och gav henne en kram bekräftade att det verkligen var hon och ingen annan nisse.

När vi börjar gå mot stugan, såg jag, Ceztar, en nisse som liknar Kicki. Men jag var inte säker på om det var hon eller om det kunde vara Birdie, Elenor, Alyssia eller annan flicknisse. Ju närmare vi kom stugan, desto mer säker blev jag på att det är hon som har sett oss först av alla. Jag blev så glad att få återse mina tomtenissar (vi är vänner, men istället för att säga "mina vänner" säger vi "mina tomtenissar") att jag rusade fram till henne och gav henne en kram. Hon mottog kramen med en kram.
- "Vad jag har saknat er allihopa", sade Ceztar med nästan gråten i halsen.
- "Var har ni varit? Ni var borta så länge sen alla nissar, renar, tomtefar och -mor vaknade", svarar Kicki.
- "Det betyder att vi lyckades. För det skedde en explosion som släckte ner oss", svarar Ceztar och släppte kramen.
- "En explosion?", frågar Kicki överraskat.
- "Mhm", nickar Ceztar.
Precis då har vi, renar, nått fram till ytterdörren till stugan där Ceztar och Kicki står just nu och jag hörde Kickis fråga. Jag fick berätta för henne att hon och alla andra skall få höra om vårt äventyr lite senare. Så slipper vi upprepa vår historia flera gånger om och om igen att törsten ligger i framkanten hela tiden.

Vi bestämde oss att överraska resten av gänget, som sitter i matsalen, om att vi är tillbaka efter flera dagars sökandet efter svaret på hur vi löste förtrollningen som höll en stadig hand över tomteverkstaden. Allihopa (renarna, Starzy, Ceztar och Kicki) stängde ytterdörren, börjar gå mot matsalen.

christmas dinner for fourInne i matsalen har nissarna börjat prata med varandra om vad man ser framemot att få höra och uppleva under julaftonens natt. Tomtefar satt och pratade med nissarna som satt närmast honom. Då och då kunde man höra hon skratta med sitt "hö hö hö". Plötsligt lade många sin uppmärksamhet på de som stod vid matsalens ingång. Det var renarna och två tomtenissar, Kicki och Ceztar. Nu förstod tomtemor varför en stol stod tom. Det var nämligen Ceztars plats. "Var har han varit?", tänkte tomtemor.

Kicki, Ceztar och jag, Starzy, log när vi stod vid ingången till matsalen där alla tomtenissar, tomtemor och -far satt och åt. Eftersom allihopa var samlade i ett och samma rum kom vi inte undan att vänta med att berätta historien om vårt mystiska äventyr. Eftersom det är julafton imorgon lyckades jag övertyga tomtefar om att ta det dagen efter julklappsutdelningen. Alla nissar och renar utbröt med ett ”nej” så hela salen lät som om de sjöng ut ett "nej". Så allihopa gick till sina sovrum, medan renarna beger sig till renhägnet för att lägga sig på sin mysiga bädd av hö.

Fortsättning följer ...

Skrevs av -Star-Girl- tisdag, 23 december 2014

5 senaste nyheterna

» Storyzine Mars 2015 del 1
» Tänk på ...
» Gott Nytt kinesiskt år 2015
» Månadens spel [.de]
» Kampen mellan Värme och Kyla